Van de Kielswieke Hovawarts

 

 HOME

OVER ONS

DE HOVAWART

ONZE HONDEN

ARTIKELEN

PUPS

CONTACT OPNEMEN

Recenties boeken

Je leeft er helemaal naar toe. Bij de fokker wordt een nest hondjes geboren. Je wordt in de gelegenheid gesteld om uit dit nest een pup te kopen en je gaat kijken. Je ziet de hondjes groeien, ze spelen en ravotten samen. Dan is het moment aangebroken dat je je pup in huis krijgt. De opvoeding van de pup gaat beginnen, hij gaat door de verschillende stadia van pup naar volwassen hond. Vaak is het allemaal heel erg leuk. Maar soms zijn er ook momenten waarop je jezelf af gaat vragen hoe je als mens en baas nu op het gedrag van je hond moet reageren.

Tijdens de puppy- en jonge hondencursus praat je over de gebeurtenissen en krijg je veel bruikbare tips. Maar toch blijft er de behoefte om wat meer te weten en te begrijpen over de gedragingen van je trouwe maatje. Zo ging het ons in ieder geval. En wij kregen de tip om een tweetal boeken te lezen van de gedragsdeskundige John Fisher. Hierin vonden we zeer veel antwoorden op onze vragen. Maar ook heeft het ons geholpen om moeilijkheden te voorkomen doordat we op voorhand anders met onze hond om zijn gegaan. We hebben zoveel aan deze boeken gehad, dat we ze graag onder de aandacht willen brengen. Dus voor iedere hondenliefhebber die meer over het gedrag van zijn hond te weten wil komen en die praktische antwoorden zoekt over het leven met viervoeters, raden wij de volgende boeken aan:

Titel                           Denken als een hond

Auteur                        John Fisher

ISBN                          9041004726

Prijs                           ± € 12,99

Uitgever                      Van Reemst

Titelinformatie            een handboek voor hondenpsychologie

 

Het aantal hondenbezitters in Nederland is zeer groot en de gevallen waarin het nodig blijkt te zijn honds’  gedrag te begrijpen en waar nodig probleemgedrag te corrigeren zijn legio. Probleemgedrag kan aangeboren zijn, danwel onvoldoende gecorrigeerd tijdens de opvoeding. Kruip in de huid van je hond en bekijk het eens van zijn kant. Auteur John Fisher neemt de hondenbezitter mee naar de gedachtenwereld van zijn dier en legt uit op welke manier hondengedrag gecorrigeerd en getraind kan worden. In "Denken als een hond!" gaan we terug naar de oorsprong, de instincten van de hond. De auteur legt uit dat honden de menselijke eigenschappen nooit zullen begrijpen, maar dat dit andersom wel mogelijk is. Dat laatste is het doel van dit boek. Om dit te bereiken beschrijft John Fisher gedrag van honden dat als probleemgedrag wordt gezien. De schrijver gaat ervanuit dat we het geheel moeten proberen te bekijken vanuit de hond. Hij geeft aan hoe en waarom honden zich gedragen zoals ze doen, hij geeft een aantal oorzaken van veel voorkomende problemen en probleemgedrag en de wijze waarop hij deze zou aanpakken en in het laatste deel richt hij zich met name tot eigenaars en instructeurs. Voor wie is geïnteresseerd in opvoeding en training van honden, in probleemgedrag en in de begeleiding daarvan, een aardig boek dat veel gevallen uit de praktijk bevat.

 

Titel                                  Waarom doet mijn hond zo?

Auteur                              John Fisher

ISBN                                903891007X

Prijs                                 ± € 16,55

Uitgever                          Elmar

 

Een aantal hebbelijkheden en onhebbelijkheden van het gedrag van honden wordt, door middel van vragen antwoorden, toegelicht. Alle vragen en antwoorden worden voorafgegaan door een korte, heldere omschrijving van het onderwerp. Die onderwerpen zijn vrij willekeurig gekozen, hoewel de gemiddelde hondenbezitter met de meeste ervan te maken heeft of krijgt. Zindelijkheidstraining, vernielzucht, neuroses, dominantie, hyperactiviteit, herplaatste honden, allemaal situaties uit het dagelijks leven. Dit boek is geen stap voor stap trainings- of opvoedingsgids, maar wel geeft het een heel aardig inzicht in het gedrag van de hond, terwijl voor de problemen een oplossing wordt aangedragen. Makkelijk te lezen, met beschrijvingen van herkenbare situaties uit de praktijk. En doordat de onderwerpen op alfabetische volgorde staan, kan je eenvoudig de gewenste situatie in het boek terugvinden.

Titel                             De vrouw die naar honden luistert

Auteur                          Jan Fennell

ISBN                            9043903523

Prijs                             ± € 13,71

Uitgeverij                    Tirion Uitgevers

Jan Fennell heeft vanaf haar jeugd al een innige band met honden. Later werd ze een succesvol fokster die bij belangrijke hondenshows prijs na prijs won. Haar opmerkelijke werk met moeilijk opvoedbare honden trekt veel publiciteit. Zij is een grote fan van de wijze waarop Monty Roberts met zijn paarden communiceert en heeft bij haar werk met honden veel van zijn methodes toegepast en ervaringen met hem uitgewisseld. Jan, haar partner Glenn Miller en hun roedel tophonden wonen op het platteland van Noord-Lincolnshire in England.

 

Vandekielswieke.nl 2007