Van de Kielswieke Hovawarts

 

 HOME

OVER ONS

DE HOVAWART

ONZE HONDEN

ARTIKELEN

PUPS

CONTACT OPNEMEN

Aanvullingen op "Hond naar het buitenland"

Naar aanleiding van het artikel "de hond mee naar het buitenland" ontving ik van website bezoekers nog wat aanvullingen. Deze staan hieronder kort verwoord:

Leishmania en zandvliegen worden door sommige hondenbezitters ook bestreden met een goede anti-muggenspray voor mensen. Ik heb hier zelf geen ervaring mee. Ook is een oplossing van tea tree olie met water ook effectief tegen insekten.

Met betrekking tot Babesiosis: de afgelopen jaren zijn er ook in Nederland al enkele gevallen zijn geweest; in de omg. van Arnhem en Den Haag. Het betrof hier honden die nog nooit in het buitenland waren geweest, dus we kunnen rustig stellen dat deze ziekte zich naar 'onze' contreien heeft uitgebreid (helaas!)

Tevens is er bij honden ook de kans dat ze  Ehrlichia oplopen, ook een door besmette teken overdraagbare ziekte.

Wat Ehrlicia of Ehrlichiosis precies is?

Het is een virus en met de bacterie besmette teken kunnen het overbrengen op je hond! Het virus nestelt zich in het bloed, met name in de witte bloedlichaampjes - die worden afgebroken. Met alle gevolgen voor het immuunsysteem van dien. Daarbij raakt het algehele bloedbeeld danig verstoord.

Het ziektebeeld uit zich in eerste instantie vooral in een verminderde eetlust en evt gewichtsverlies; gepaard met hoofdpijn, koorts, spierpijn en spierkrampen.

Voorts kunnen diarree, bloederige ontlasting, braken, rood neus- en oogslijm, gezwollen lymfeklieren, huiduitslag, gewrichtsonstekingen, darmaandoeningen en spontane bloedingen (als gevolg van sterk verminderde anti-stollingsfactor in het bloed) optreden. Ehrlichia is eigenlijk alleen te bestrijden met hoge doses antibiotica (Doxycicline) en pijnstillers (Metacam); die houden je hond hopelijk op de been. Het virus moet min of meer vanzelf uitwoeden - daar zijn geen medicijnen tegen.

Vandekielswieke.nl 2007